Felicia Day

En ny typ av entreprenör idag är de människor som lyckas skapa en framgångsrik Yotube-kanal. De som får tillräckligt många prenumeranter på sin kanal blir internets superstjärnor, och kan dessutom tjäna stora pengar på den.

En av de som har lyckats med detta är Felicia Day. Day är känd både från traditionella medier och från Youtube, då hon har spelat roller i tv-serier som Buffy the Vampire Slayer och Supernatural, och i filmer som Bring it on Again. På Youtube föddes hennes kändisskap då hon skapade webbserien The Guild. Day skrev manus till och spelade huvudrollen i serien. Den första säsongen av serien lades upp Youtube 2007, och den fick snabbt miljontals tittare. Efter detta skrev The Guild ett avtal med Microsoft, vilket dels gjorde att serien började läggas upp på fler plattformar, dels att Day och hennes anställda faktiskt kunde få betalt för sitt arbete. Serien har dock fortsatt vara en ren webbserie fram till sin sista säsong 2013.

Day föddes 1979 i Alabama i USA. Hon närde ett intresse för skådespeleri redan tidigt i livet, och fick sin första roll som åttaåring, då hon spelade Scout i en lokal uppsättning av Dödssynden. Day undervisades i hemmet under större delen av sin uppväxt, och började studera på universitetet redan när hon var 16 år gammal. Hon presterade lysande studieresultat, och tog examen i musik och matematik när hon var 19 år gammal. Efter detta flyttade Day till Los Angeles med förhoppningen att bli skådespelerska, något som hon också lyckades med.640px-Felicia_Day_2012

Idag är Day en mångsysslare som bland annat har skrivit en bok, men det mesta av hennes tid läggs på hennes Youtube-kanal ”Geek & Sundry”, där hon själv medverkar i och producerar ett antal webbserier om allt som är ”nördigt”: tv-spel, brädspel, musik och böcker, för att bara nämna några saker. Om du själv vill starta en Youtube-kanal och satsa på att bli lika framgångsrik som Felicia Day, men känner att du behöver hjälp med det tekniska bakom att driva en kanal, kan du kontakta Internetvikings.com.

Felicia Day har, förutom de många prenumeranterna på sin kanal, också vunnit erkännande i form av flera priser. Till exempel har hon tilldelats Streamys för Bästa kvinnliga skådespelare i en komediwebbserie och Bästa skådespelaruppsättning i en webbserie (tillsammans med de andra skådespelarna i The Guild).