Josephine Cochrane

Josephine Cochrane är en av många kvinnliga entreprenörer i historien som sällan finns med i historieböckerna. Detta trots att hon har gjort mänskligheten en stor tjänst genom att på 1880-talet uppfinna den första moderna diskmaskinen. Det sägs att hon kommenterade sin uppfinning med utropet: ”Om ingen annan tänker uppfinna en diskmaskin, så får jag göra det själv!”.Electric_dishwashing_machine,_1917

Cochrane föddes 1839 i Ohio i USA. Hennes önskan att uppfinna en maskin som kunde sköta disken härstammade dock inte från att hon var trött på att själv stå och diska efter varje måltid. Cochrane föddes nämligen i en välbärgad familj, och hade tjänare som diskade porslinet åt henne. Istället berodde det på att hon ville undvika att tjänarna slog flisor i porslinet när de diskade. Cochrane skapade den första modellen av sin diskmaskin i skjulet bakom sitt hus i Shelbyville. Till sin hjälp hade hon mekanikern George Butters, som senare också anställdes vid den första diskmaskinsfabriken. För att skapa diskmaskinen mätte hon upp sitt porslin och skapade fack eller korgar av ståltråd, som var särskilt utformade för att hålla tallrikar, koppar eller små fat. Korgarna placerades inne i maskinen, som var gjord av koppar. I botten av maskinen fanns ett maskindrivet hjul, och från detta sprutades varmt tvålvatten upp på porslinet. Cochranes diskmaskin var den första som använde vattentryck istället för borstar för att göra rent disken, och det är denna princip som de flesta moderna diskmaskiner bygger på än idag.

Hon visade upp sin uppfinning för första gången på World’s Columbian Exposition i Chicago 1893, där hon vann första pris för bästa mekaniska konstruktion. Efter detta spred sig ryktet om hennes maskin, och hotell och restauranger i Illinois skickade snart beställningar på diskmaskiner. I samband med det tog Cochrane ut patent på sin uppfinning, och produktionen kunde börja år 1897 under företagsnamnet Garis-Cochran. Det företaget är idag en del av Whirlpool.

Tack vare Cochranes uppfinning får många män och kvinnor idag tid över till att göra annat medan diskmaskinen arbetar åt dem, till exempel att slappna av i ett skönt bad. Om du har en diskmaskin, men inte ett badkar, ska du gå in på buildor.se, där det finns ett stort utbud av billiga badkar.