Sten-Åke Lindholm

Sten-Åke Lindholm föddes den 10 december 1940 i Linköping. Under sin uppväxt var han bara känd som ”Eriks pojke”. Erik, hans far, var verkstadsarbetare, och efter att Lindholm gått i verkstadsskola och senare försvarets teknikerskola verkade det självklart att han skulle följa i sin fars fotspår. Två sammanträffanden skulle dock se till att det inte blev så. Dels hade Lindholm i teknikerskolan gett sig in på att sälja bananer till sina kurskamrater, och insett att han hade ett huvud för affärer, dels irriterade sig Lindholm på de dyra priserna på reservdelar.

Under en resa till Afrika stannade Lindholm till i Andorra. Där såg han att Marshal-extraljus kostade 20 kronor, jämfört med 72 kronor i Sverige. Han köpte därför med sig 50 stycken ljus och sålde dem utan problem när han kom hem till Sverige. Snart därefter köpte han ytterligare 500, och sålde dem också. 1963 startade han så en postorderförsäljning av biltillbehör. Biltema var fött.

Idag har Biltemakatalogen 19 000 artiklar, och det finns 113 varuhus i Norden. Företaget expanderar så att det knakar, med ett nytt varuhus i månaden, och omsätter omkring 8 miljarder kronor om året. Lindholm har genom hela sin karriär som entreprenör hållit sig till principen att aldrig skuldsätta sig, och Biltema är ända fram till idag helt obelånat. Lindholm är idag god för mellan 8 och 10 miljarder kronor, och förundrar sina kollegor genom sin tillbakadragenhet och blygsamhet. Han har dock inte fått sin framgång gratis – enligt vad han själv har berättat arbetade han mellan 80 och 90 timmar i veckan i 40 år för att nå dit han har nått idag. Till skillnad från Ingvar Kamprad använder han också sin förmögenhet till fullo – ledningen i företaget flyger till exempel första klass, och Lindholm själv unnar sig då och då en dyr bil, vilket är hans passion – förutom Biltema, så klart.

Om du själv försöker bli framgångsrik som entreprenör har du sannolikt många saker att tänka på och hålla koll på samtidigt. Det kan då vara skönt att åtminstone slippa tänka på fakturering. Genom att låta Fakturino hjälpa dig med factoring har du en sak mindre att hålla koll på.