Daniel Ek

Daniel Ek är kanske mest känd som en av grundarna till Spotify. Tillsammans med Martin Lorentzon skapade de musiktjänsten som har gjort i princip all musik tillgänglig för dess användare. Till en början var Spotify gratis för användarna, och finansierades istället genom reklam, men i takt med att antalet användare har ökat har betalversioner utan reklam och med obegränsad tillgång tillkommit. Spotify har idag drygt 24 miljoner användare i 55 olika länder, och tack vare dess framgång kvalade Ek, som bor i London, år 2012 in på Sunday Times lista över Storbritanniens rikaste personer. Enligt tidningen är Ek god för 2,2 miljarder kronor.

Daniel Ek är en sann entreprenör, och hade framgångar som sådan redan innan Spotify, om än i mindre utsträckning. Redan i grundskolan, 14 år gammal, skapade han ett företag vars affärsidé gick ut på att bygga billiga hemsidor åt andra företag. Med detta företag tjänade han hundratusentals kronor, vilket måste ha gett honom mersmak. Efter att ha hoppat av en ingenjörsutbildning på KTH erbjöds han arbete för bolaget TradeDoubler, och efter fyra års arbete hade han tjänat in flera miljoner kronor för sitt arbete.

Ek hade också ett musikintresse, och det tillsammans med den ökande problematiken med illegal nedladdning av musik inspirerade honom till att hitta en annan lösning, vilket skulle resultera i Spotify. Företaget startades i april 2006, och är nu världens största betaltjänst för musik, med ungefär en miljon betalande användare. För den som är ett hängivet fan till något band är det så klart guld värt att få tillgång till deras musik via Spotify. Dessutom kan man trycka upp vävda namnlappar på Vavnamn.se med till exempel namnet på sitt favoritband. Ett snyggt sätt att pryda sina kläder. Spotify har både risats och rosats. Kritiken kommer framförallt från artisternas håll, då de menar att ersättningen per spelad låt är för låg (ungefär 4-5 öre) och att försäljningen av artistens musik i övrigt sjunker när man sluter avtal med en streamingtjänst som Spotify. Detta har lett till att vissa skivbolag och artister valt att inte ingå avtal med Spotify, varför deras musik inte finns tillgänglig via tjänsten. För användarna av tjänsten kan det dock inte sägas finnas många nackdelar, och när det kommer till lagliga sätt att få tillgång till stora mängder musik, har Spotify liten eller ingen konkurrens.

 

Daniel Ek 1